הם עדיין רק ילדים, אבל לא סתם ילדים: הם גדלים אחרת לחלוטין מאיתנו, והם יחיו בעולם שיתמודד עם אתגרים ומהפכות בעוצמות שאנחנו לא חווינו. עכשיו, כאשר ראשוני בניו ובנותיו נכנסים לגיל ההתבגרות, כדאי שתתחילו להתייחס אליהם ברצינות. אם אתם מספרי סיפורים, מפרסמים או משווקים – אלה הדברים שאתם צריכים להכיר כדי לדבר אליהם ולא מעליהם
- הם הבנות והבנים של המילניאלז. לפי ההגדרה היבשה, דור אלפא כולל את מי שנולדו החל מ-2010, והוא ייתחם בשנת 2024. בני דור אלפא הם צאצאיו של דור Y. ומיהו דור ה-Y? אלה האנשים שנולדו בין 1981 ל-1996, שמוכרים יותר בכינוי "מילניאלז". רק בקושי התרגלנו לכינוי הזה כמשהו שמסמל את כל מה שמעצבן בצעירים המפונקים של עידן האינטרנט והסלולר שחושבים שהם מבינים ה-כל וחולמים על קריירת שאנטי קלילה, אמנותית ומוסרית – והנה הזמן טס, והם כבר הפכו להורים בעצמם. מה זה אומר? שכאשר מספרי סיפורים בני דור X רואים לנגד עיניהם "צעירים" דרך הפילטרים של כל מה שיוחס בעבר למילניאלז, הם צריכים לכוונן מחדש את התפיסות וההגדרות שלהם ולהבין שהעולם כבר זז והשתנה, והם מסתכלים על בני נוער דרך פילטרים שהתאימו להוריהם. ומי שמפספס, נתפס מיד כבומר תלוש ומאבד אותם. אין הזדמנות שנייה.
- יש המון מהם. בכל שבוע ושבוע נולדים 2.5 מיליון מהם מסביב לעולם. בשנת 2025, כאשר אחרוני בניו ובנותיו של הדור ייוולדו, יהיו בעולם 2 מיליארד בני דור האלפא. המשמעות? הם יהיו הדור הגדול ביותר אי פעם. המוזר הוא, שכל זה קורה כאשר הפוריות של המין האנושי בכלל ושל הגברים בפרט הולכת וצונחת והמדענים מחפשים את התשובה למה. כך שבהחלט ייתכן שמספרם של בני דור אלפא הוא שירת הברבור של הפוריות האנושית. ככל הנראה, הדורות הבאים יהיו מצומצמים משמעותית. והנה עוד עובדה שהופכת אותם לדור ייחודי ומשמעותי. דור בטא, אגב, יהיו הילדים שייוולדו בין 2025 ל-2039. תתחילו לגלגל את זה על הלשון.
- הם נולדו לתוך עולם של רשתות חברתיות, סטרימינג ומהפכת קישוריות. הסמארטפון הראשון, האייפון של אפל, יצא לדרך שלוש שנים לפני תחילת הדור הזה, וכך גם פייסבוק. אינסטגרם נולדה ביחד איתו, ובשנים שאחר כך הצטרפו דיסקורד וטיקטוק. ב-2011, שנה אחר לידתו של הדור, חווה האינטרנט קפיצה של 30 אחוז במהירות הממוצעת ביחס לשנה החולפת, ומאז היא רק עולה ועולה. כמה? שימו לב לנתונים: הקצב העולמי הממוצע של האינטרנט כיום מהיר פי 27 מהקצב של 2011. וזה כאשר משווים את מהירות הנתונים הסלולריים של היום, למהירות החיבור הביתי באותם ימים (אנחנו עושים את ההשוואה הזו, משום שכיום גלישה סלולרית היא השימושית והרלוונטית יותר. ב-2011, הגלישה הסלולרית הייתה יחסית נדירה, איטית ויקרה). ההשוואה דרמטית יותר כאשר משווים בין החיבורים הביתיים של אז לאלה של היום: פי 49. קצבי התעבורה המטורפים האלה מכתיבים את החיים שלנו, ויכתיבו עוד יותר את החיים העתידיים. כך, למשל, הם אלה שמאפשרים שירותי סטרימינג שמחליפים בהדרגה את הטלוויזיה ואת ערוצי הברודקאסט. זה לא הבדל סמנטי: צריכת התרבות שלנו הופכת מלינארית ומוכתבת מלמעלה למטה, למקוטעת, מתוזמנת על-ידינו ומותאמת פרסונלית. עד דור האלפא, כולנו גדלנו עם עולם אחד (טרום מהפכת המידע), והתרגלנו סביב שנות ה-90 של המאה ה-20 לעולם שני. דור האלפא יידע רק תקשורת נתונים בקצב מטורף. המשמעות היא גם קישוריות: הכול אונליין, הכול מדבר עם הכול ואנחנו אף פעם לא מנותקים באמת. הרשתות החברתיות הן כבר מזמן לא מה שהיו כאשר יצאו לדרך ביחד עם דור האלפא. הן מנוע החיפוש. הן מקור החדשות (והחדשות השקריות), הן המרחב שמגדיר לנו דימויי גוף, שמנרמל תופעות מהשוליים אל המרכז, שמניע מחאות חברתיות, חרם על מוצרים ומה לא. איך מטרגטים קהל? איך מודדים אפקטיביות? איך עושים קמפיין למותג מסוים? איך מעבדים ואיך כורים תובנות מכמויות מידע בלתי נתפסות שנאגרות אוטומטית על כל אחד מאיתנו? הכול ייראה אחרת, ואתם צריכים לחשוב על זה כבר היום.
- הם יהיו הדור הראשון שרובו יזכה לראות במו עיניו את המאה ה-22. נכון, פה ושם יהיו כמה ילידי ראשית המאה ה-21 שיגיעו אל המאה הבאה כשהם בני 100 פלוס שבריריים. אבל בני דור אלפא יהיו "ילדים" בני 75-90, ורוב הסיכויים שהם יספיקו לחוות שיפורים מתמידים לצד התפתחויות דרמטיות בתחום הרפואה והזדקנות הגוף, כך שהם יהיו בריאים מאי פעם. הם האנשים של המאה הבאה, של העתיד, מילולית.
- הילדות שלהם תימשך יותר. הפיתוחים הדרמטיים הצפויים באיכות החיים ובבריאות ישפיעו לא רק על שנותיהם האחרונות, אלא גם על שנות ההתבגרות שלהם. בפשטות, הכול יימתח לשני הצדדים. וכך, גם בני 24-25 ייחשבו עדיין ללא-בוגרים, לילדים. היציאה לחופשי שלהם והקמת בסיס כלכלי עצמאי יהיו מורכבים יותר, ממושכים יותר. כמובן, גם לתופעה הזו יש ערימה של משמעויות שיווקיות. איך יתחלקו מחדש פלחי שוק? האם מדברים אחרת לילדים בני 14 וילדים בני 24?
- הם ישנו את ההורות. וזאת משום שהילדות תימשך עמוק לתוך שנות ה-20. לכן, גם ההורות תורחב ותתפרס על פני שנים רבות יותר. יהיו בהורות צדדים חדשים שהמילניאלז, כהורים, יצטרכו להתרגל אליהם. דווקא הם, שכיום מיוחסים להם קוצר רוח ורצון להתקדם בזריזות משלב חיים אחד לשלב חיים אחר, יצטרכו לנשום עמוק ולהיות סבלניים ותומכים כלפי הילדים והילדות שלהם, שהיציאה שלהם לעצמאות תיארך זמן רב. זה יהיה מפגש אדירים של "יאללה, מיצינו" מול "אמא, אבא, נכון שאני בן 30 אבל אני עדיין בתהליך פה". פערי דורות הורים-ילדים יש תמיד. אבל ספק אם בעשרות השנים האחרונות חווינו פערים קיצוניים כאלה.
- הם ילמדו יותר מאיתנו. והחינוך שלהם ייראה אחרת, מושפע רבות מסדרה של תופעות שאופייניות לחיים רוויי מסך. בעיות קשב וריכוז, התרגלות ללמידה פרטנית ולא במסגרת שתלך ותתיישן של כיתה ולימוד פרונטלי (הייתה לנו טעימה מהאתגרים האלה בתקופת הקורונה – מבחינת ילדות וילדי דור האלפא, זו תקופה שתגדיר אותם) ועוד. אבל בעוד שתופעות אלה אפיינו עד כה את השנים המעצבות החל מתהליך התבגרותם של אנשים, בדור אלפא אלו יהיו תופעות שמלוות את כל חייהם, מהרגע הראשון.
- הם יתמודדו עם אתגרים גדולים יותר מהאתגרים שלנו. התחממות גלובלית, זיהום אוויר, מידבור הולך וגובר, משברי אנרגיה, מים ומזון בקנה מידה של יבשות, נדידה של עמים מאזורים עניים שיישארו לפתע באזורים לא ראויים למחיה: כל זה יקרה כאשר ברקע העולם הופך במהירות ממערכת חד-קוטבית (ארה"ב כמעצמה יחידה) לעולם שנע בין שלושה קטבים (ארה"ב הנחלשת והולכת מול רוסיה האגרסיבית מול סין שתופסת את מקומה כמעצמה מובילה). באופן לא מנותק מהמעבר הזה, העולם שלהם גם יושפע מירידת קרנה של הדמוקרטיה הליברלית והאמונה במוסדות השלטוניים של מדינות. התפיסה הדומיננטית מאז מחצית המאה ה-19. זו תופעה, שהדלק שלה הוא הפייק ניוז ברשתות החברתיות. אנחנו רואים את ההתחלה שלה כיום, והשאלה הגדולה היא כיצד היא תעצב את העולם של דור האלפא. ככל הנראה, הם יהיו דור שאחריות רבה נופלת על כתפיו ולא תמיד כיף בו.
- הם יהיו יותר גלובליים – ובאופן פרדוקסלי גם פחות. הם יחיו בעולם שבו טיסה לחו"ל תהפוך לפחות אימפולסיבית ויותר נדירה. אנשים לא סתם יקפצו מהיום להיום על טיסת שכר זולה, כי בא להם חו"ל. בעולם שבו תהיה מחשבה שנייה על כל פעולה שיש לה טביעת רגל פחמנית (שלא לדבר על מחיר מטורף והפיכת החוויה של שדה התעופה לסיוט של שעות על גבי שעות). אז הם לא יטוסו פיזית לחו"ל. במקרה שלהם, פירושה של הגלובליות יהיה: החופש הטכנולוגי לעשות כול דבר מכול מקום. הדברים שהופכים להרגל כבר כיום כמו ישיבת זום או עבודה עבור חברה שנמצאת במדינה אחרת הם רק הקדימון: חשבו על ניתוח נוירולוגי מורכב שמבוצע ממדינה אחרת.
- הם יחיו במטאוורס. כאשר אנחנו רואים את ההדגמות של מארק צוקרברג אנחנו מגחכים, חוטפים התקפת קרינג' קטנה ואומרים לעצמנו "כן, בטח, *ממש* אני הולך לעשות את זה". אבל לדור האלפא לא תהיה בעיה כזו. הם יהיו משוחררים מהמבוכה שאנחנו, האנשים של פעם, חשים. כמי שהכירו רק עולם של רשתות, קישוריות ולימודים או עבודה מרחוק – הם צפויים לקפוץ לתוך היקום הווירטואלי בטבעיות. צוקרברג בהחלט יודע על מה הוא מדבר כאשר הוא שם על זה את הכסף שלו.