כך נמתג מחדש את… והפעם: אונר"א

וזו משימה קשה באופן מיוחד, ואין בה כמובן משום הבעת עמדה, אם כבר – הוקעה. אבל כתרגיל אינטלקטואלי, וכיוון שהמדור עוסק במשימות כמעט בלתי אפשריות, בחרנו באונר"א

 

מי הקהל? מן הסתם, כמובן שתושבי עזה הם הקהל העיקרי והיעודי של הארגון. אממה, מבחינת המיתוג מחדש, לדעתנו הקהלים החשובים יותר הם הציבור הישראלי, המערכת הפוליטית בישראל וגם ציר מדינות הנאו-אוטוריטריות ובראשה ארה"ב של מאסק וסגנו טראמפ. 

 

איזה סיפור נספר? הדבר הנכון ביותר יהיה להצהיר מעל כל במה בזריזות האפשרית: "נשמח להיות חלק מתוכנית הבנייה של הנשיא טראמפ". לא זאת ועוד: אנחנו עמוד תווך הכרחי ביישום התוכנית. תזכורת, כי דברים נשכחים מהר באזור שלנו (וגם במוחו של טראמפ): הנשיא הפתיע וזרק לחלל האוויר רעיון – לפנות את כל אזרחי הרצועה כדי שאפשר יהיה לגייס כסף ולהפוך אותה לרביירה החדשה של הים התיכון. נכון, טראמפ כבר שכח מהצעצוע הזה ועבר להתעלל בצעצוע אחר, אוקראינה. אבל זהו מהלך טוב גם מבחינה מעשית (כבר הוכח שטראמפ נמס מול חנופה, ונוקם ונוטר כשהוא חש "שלא עשו לו כבוד") וגם מבחינת הסיפור. אוקיי, אנחנו כאונר"א כמובן לא מתים על הרעיון של העברת אוכלוסיות – מה זה לא מתים, סלע קיומנו – ומילא מסתמן שזו היה עוד אחת מהשליפות הפרובוקטיביות של הנשיא. אבל כטקטיקת מו"מ הוא אכן גרם למצרים, ירדן, ערב הסעודית ומדינות המפרץ להתחיל לחשוב על תוכנית מעשית לבנייה מחדש של עזה. ואם זה יקרה, אז אנחנו בהחלט רוצים להיות בעסק.

 

למה דווקא אנחנו? הנה המסרים:

אנחנו הגוף הבינלאומי הראשון שהקדיש את עצמו לרווחת הפלסטינים. אנחנו פועלים מאז הסכמי רודוס ב-1949, מאז המלחמה שהפכה את ישראל למדינה עצמאית מחד, וגרמה לנאכבה של הפלשתינים מאידך. לדאוג לאזרחים הפלשתינים זה העסק שלנו, וזכות הקיום שלנו.

אנחנו מהאו"ם, מילולית. אתם הישראלים צודקים: החמאס, שגם אנחנו לא חברים שלו, השתמש בכפייה במתקנים שלנו, גזל את הסיוע במזון שאנחנו מספקים וגם החדיר לשורותינו את אנשיו מבלי שנרצה בכך. אבל הם גוף אכזרי וחסר מעצורים – הרי גם אתם לא בדיוק התמודדתם איתם כמו שצריך, לא? יש לנו מטרה משותפת: גבול של שלום.

יש לנו כסף, ויש לנו יכולת לגייס כסף. בייחוד כאשר ארה"ב ואתם הישראלים שורפים את כל הגשרים עם אירופה. טראמפ הרי חזר והסביר שהוא לא מתכוון לממן בעצמו את התוכנית, אלא לפעול כיזם. אז לנו יש גם יכולת להביא כספים וגם יכולת דיפלומטית, שתאפשר לו לנהל מגעים שונים מבלי שהוא עצמו נמצא בפרונט שלהם.

לא עוד "פליטים". המלחמה שבה פתחו חמאס וחיזבאללה היא אסון גדול, אך צודק נתניהו כשהוא אומר שהמלחמה ותוצאותיה ישנו לעשרות שנים את פני האזור. ומבחינתנו באונר"א, השינוי הדרמטי הוא שעלינו להגדיר לעצמנו מחדש את המטרות. אחרי 80 שנה, איננו עוסקים עוד ב"פליטים" אלא בבנייה. אונר"א תהיה מעתה זרוע הסיוע של האו"ם לבניית בית לאומי לפלשתינים. תחילה בעזה, ואחר כך אולי גם לכשתוקם מדינה פלשתינית.

לקיחת אחריות. כאשר אנו אומרים "לא עוד פליטים", יש לכך עוד משמעות מכריעה מבחינתנו: על הפלשתינים להניח בצד את האתוסים שליוו אותם כל כך הרבה שנים: פליטות, חוסר אונים, תלותיות, אי סדר וחוסר יכולת להקים תשתיות אזרחיות ראויות. אנחנו כאן כדי ללוות אותם במסע הזה שבו העזתים יעלו על פסים אחרים.

 

ולכן האסטרטגיה תהיה: "עזה: קודם ריסטארט, אחר כך סטארטאפ"

אנחנו נדבר על:

  • ביעור החינוך לשנאה, דה-נאציפיקציה (או יותר נכון דה-איסלאמיזציה רדיקלית). 
  • בנייה.
  • הפניית כספים להייטק, חקלאות מתקדמת, מתקני התפלה וכו'.

 

התוכנית תצא לדרך עם ההחלטות וההכרזות הבאות:

  • יוצאים לפרק חדש בהיסטוריה שלנו: לא הזנת פליטים (ושימור הפליטות), אלא בנייה.
  • זוכרים את "כל העיניים על רפיח"? כל הצעירות והצעירים מהעולם שעמדו אוטומטית לצד מי שנתפס בעיניהם כחלש, מדוכא וצודק? קדימה, הצטרפו אלינו. כלומר: הארגון ייצא בקמפיין גיוס עולמי למתנדבים, תמורת הקלות אקדמיות בארצות המוצא שלהם, למשל. לקמפיין כזה יש מיד גם תשומות PR שחוסכות הוצאות על קמפיינים ייעודיים לעניין.
  • הארגון יציג דו"ח של ועדת חקירה פנימית על מה שאירע עד וב-7.10 ויקבל אחריות על כל מה שאירע: איך עובדים מקומיים היו גם מחבלים, איך האספקה נגנבה כדי לשמש את מערך המנהרות של חמאס ואיך הוחזקו חטופים במתקני הארגון. הארגון יכריז שכל הדברים הללו קרו במשמרת שלו, באחריות שלו. הוא אינו יכול לומר "אבל איזו ברירה הייתה לנו".
  • בהקשר זה, הארגון יכריז שאין בו עוד עובדים מקומיים, רק אזרחים זרים. הרציונל: להראות בצעד דרמטי שהכוונה היא שיתוף פעולה מלא עם השכנים מישראל, ולהראות לעולם שלקחי המלחמה הופקו, וכי שוב לא ישובו מראות של תחמושת שנאגרת ומובלת בשקים של הארגון, או עובדים שמשתתפים במעשי זוועה.
  • ישיק תחרות בינלאומית לגיבוש תוכניות מתאר עירוניות. התוכניות המנצחות יוצגו במהלך כנס בינלאומי, שאליו יוזמנו גם ישראלים, אפילו מבין יישובי העוטף.